30.1.2018

Kaksi erilaista gluteenitonta leipää


Olen ollut gluteenittomalla ruokavaliolla nyt reilun vuoden. Kuten olen aikaisemminkin maininnut, niin ruisleivän kaipuu on ollut suuri. Olen leiponut kaikenlaisia leipiä ja sämpylöitä lukemattoman määrän. Nyt olen viimein löytänyt kaksi suosikkileipää, jotka ovat lähellä ruisleivän makua.   

  
Ensimmäinen leipä on tehty Finaxin kuituleipäjauhoista. Helppo ja nopea, eli jauhoihin lisätään vain vesi, vaivataan 5 minuuttia ja kohotetaan. Tämä leipä on muuten ensimmäinen, jonka olen saanut kohoamaan kunnolla. Yleensä kun leipomani leivät eivät ole kohonneet, tai sitten lätistyvät paistovaiheessa.


Talven aikana olen leiponut myös hapanleipää, siis tehnyt juureen leivottua leipää.
Tein Vuohelan Herkun jauhoilla ensin leivän juuren ja juureen leivoin sitten leivän. Jauhopaketin kyljessä on ohje molempiin.
Täytyy sanoa, että vaikka minun leipieni ulkonäkö ei ole kovin kaunis, niin maku on kyllä todella lähellä ruisleipää. Kun ensimmäisen kerran maistoin leipää, niin melkein kyyneleet tulivat silmään, oli se niin hyvää.


Alkuun säilytin juurta jääkaapissa, mutta se homehtui ja meni roskiin. Tein toisen juuren ja sitä säilytän nyt pakastimessa. Leivänjuuri onkin minulle nyt kuin kallein aarre.


Ihan täydellistä paistotulosta en ole vielä saanut. Leipä on kyllä hyvin kohonnut, mutta jotenkin laskenuy uunissa. Luultavasti syynä on liian löysä taikina. Kokeilemalla varmaan löytyy oikeanlainen koostumus. Leivän pinta jää myös aika vaaleaksi, mutta maku on kuitenkin tärkein, ja se vie kyllä kielen niinsanotusti mennessään.


Olen ollut niin mielissäni tänä talvena sataneesta lumesta. Mielikin on paljon valoisampi, kun maa on valkoinen. Kivaa talvista viikkoa sinulle!


Minna


4 kommenttia:

 1. Onnea ja menestystä gluteenittomaan leivontaan sinulle! Se on taitolaji. Leipää en ole edes yrittänyt leipoa, mutta gluteenitonta pullaa kylläkin. Mies kun on pullahiiri ja vatsa ei siedä vehnäjauhoja, niin olen kokeillut gluteenittomia jauhoja. Ensinhän pullat olivat kuin pesäpalloja. Sitten kun älysin laittaa mukaan psylliumia, mikä antaa kuohkeutta taikinaan, niin onnistumisprosentti oli hiukan parempi. Täytynee vaan uskoa, että harjoittelu tekee mestarin tässäkin lajissa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oikeasti taitolaji, ja tekemällä oppii. Pullaa en ole tehnyt, mutta sämpylöitä olen leiponut. Sämpylöistä en ole vielä saanut mieleisiä, ovat likilaskuisia ja kovia. Harjoitukset jatkuu ja onnistumisia varmasti tulee.

   Poista
 2. Pitääkin testata näitä. Gluteenittomat leipäohjeet ovat tervetulleita. Itse kun en leipiä usein pääse maistelemaan tuotoksia tuon gluteenin vuoksi.

  VastaaPoista
 3. Kannattaa kokeilla. Hapanleipä on monimutkaisempi tehdä, mutta on erittäin hyvää. Kuituleipä on helppo tehdä ja maistuu myös.

  VastaaPoista