24.2.2018

Raha-asiaa


tuoli, vaatteet, laukku

Rahaa on hyvä olla olemassa takataskussa tai pankkitilillä. Oma kuluttaminen on muuttunut viime  vuosina melko radikaalisti. Muutokseen on lähinnä kaksi syytä.
Eläessäni kahden aikuisen taloudessa rahanmenoon ei niin kiinnittänyt huomiota. En miettinyt kuluttamistani, tavaroiden hintoja, tai sitä oliko hankinta tarpeellinen. Taloudellinen riippumattomuus ja omat rahat ovat kuitenkin olleet minulle aina tärkeät.
Erottuani joitakin vuosia sitten, kulutustottumusten oli pakko muuttua. Ero on useasti jonkinlainen taloudellinen katastrofi, koska silloin vastaa yksin kaikista talouden menoista.

kynttilänjalat, kukka

 Asuin ensin vuoden vuokralla, mutta se ei olisi pitemmän päälle ollut kannattavaa. Ostin tämän nykyisen asunnon osittain lainarahalla. Itse asunnon hinta ei ehkä olisi ollut niin korkea, jos se olisi ollut jossain kerrostalolähiössä. Maksoin siis sijainnista, ison järven läheisyydestä.

oksa, puunlehdet

Toinen kulutuksen muutokseen liittyvä asia on huoli ilmastosta, ja jonkinlainen ahdistus kaikesta tavarasta. Olen miettinyt asiaa aika paljon, että mitä voin omalta kohdaltani tehdä kulutuksen vähentämiseksi. Kaikesta en ole valmis luopumaan, mutta teen niin paljon, kuin pystyn. Miten se sitten liittyy rahankulutukseen?
Uusia vaatteita ostan nykyisin tosi vähän, yleensäkin kaikki hankinnat pyrin miettimään ns. kahteen kertaan. 
Kosmetiikkaa on vain tarpeellinen, ei monia eri voiteita, rasvoja ja meikkejä, vaan joitakin hyviksi todettuja luottotuotteita. Hiusten pesu- ja hoitoaineet olen vaihtanut edulliseen kotimaiseen merkkiin, jota olen käyttänyt jo lapsena. Enkä ole huomannut mitään eroa hiuksissa kalliin kampaamon tuotteen ja edullisen välillä.

nahkalaukku

Vaatteita ostan nykyisin lähinnä kirppareilta. Hyviä löytöjä on tullutkin hankittua. Myönnän, että kengät ovat heikkouteni, mutta niissä pyrin kuitenkin ostamaan laatua ja pitkäikäisyyttä.
Myös kodin sisustushankinnat katselen ensin kierrätystuotteista.
Tämän sivun kuvien tuotteista kierrätettyjä ovat tuoli, pöytä, farkut, neulepusero, nahkalaukku, lasipurkki, kynttilänjalat, vanha puuovi, valkoinen lipasto, jakkara, lankakori. Olen maksanut näistä kaikista minihinnan verrattuna, jos ne olisivat olleet uusia.
 On kyllä yksi asia, mistä en ole valmis tinkimään, nimittäin tuoreisiin kasviksiin ja hedelmiin olen valmis tuhlaamaan. Niin, ja tietenkin neulelankoihin törsään, mutta se sallittakoon. Neulominen on minulle rentoutusta ja oman mielen hoitoamista.

villalanka, kori

Olen alkanut lukea rahaan, säästämiseen ja sijoittamiseen liittyviä blogeja. Sijoittamiseen liittyvät termit on osittain vielä ihan hepreaa, mutta eiköhän ne pikkuhiljaa avaudu. Omissa suunnitelmissa on myös avata sijoitustili.
Tässä seuraamani sijoitus-blogit:

Kaunis aurinkoinen viikonloppu tulossa. Tänään käyn hyvän ystävän kanssa hiihtämässä jäällä. Se ei kuulkaas maksa mitään, kaikki on vain pelkkää plussaa. Ainakin henkinen pääoma siinä kasvaa.
Kaunista viikonloppua myös sinulle!


Minna
2 kommenttia:

  1. Ihan samanhenkisiä ajatuksia kuin mitä itse käyn läpi kuluttamisen suhteen. Jotenkin olen jo vuosia huomannut, etten saa kuluttamisesta mitään tyydytystä, mutta pikemminkin siitä saan, kun pystyn säästämään jossain tai löytämään asioita käytettynä. Sitä pystyy kyllä aika paljon säästämään, kun suunnittelee ostoksensa eikä mene nopeiden mielihalujen mukaan. Lankahankinnat sinulle suotakoon :). Maksavathan harrastukset aina ja ne jos mitkä tuovat onnellisuutta ja hyvinvointia. Hyviin harrastuksiin kannattaa satsata!

    VastaaPoista
  2. Olen huomannut myös sen, että kierrätetyt vanhat huonekaluni on minulle niin rakkaita, että en voisi luopua niistä. Ne tekevät kodistani oikeasti KODIN. Rahaa niihin ei ole mennyt paljoa, mutta tunnearvoa niillä on sitäkin enemmän. Tavaran sijaan kannattaa satsata myös elämyksiin.

    VastaaPoista